Νέα - Ανακοινώσεις / Δελτία Τύπου

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Πολιτιστικών Δράσεων στον Άγιο Κωνσταντίνο

Εικόνα sfetsasp

Share: 

Τετ, 04/10/2023 - 00:00 έως 23:45

Τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτιστικών Δράσεων Αγίου Κωνσταντίνου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 3 Οκτωβρίου 2023 σε μια λαμπρή εκδήλωση με πλήθος κόσμου, ο οποίος περιηγήθηκε στους χώρους του κτιρίου.

Παράλληλα, στον χώρο του Κέντρου πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφιών των αρχαίων ευρημάτων του Ασκληπιείου του Δαφνούντος.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, π. Κωνσταντίνος Ρεντίφης, παρουσία του Δημάρχου Καμένων Βούρλων, Γιάννη Συκιώτη.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γιάννης Σαρακιώτης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδος, Αστυνομικός Διευθυντής Χρήστος Μουτσώκος, εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, οι Αντιδήμαρχοι, Δημήτρης Κριτσόβας, Νίκος Μπατσογιάννης, Νίκος Παπαγρηγορίου, Λεωνίδας Πενταλιός και Κώστας Σκεπαρνάκος, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, ο Υπεύθυνος του Τμήματος Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Λοκρών, Θανάσης Τσαρούχας, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος, Γιάννης Συκιώτης, ανέφερε αναλυτικά: «Αγαπητές και αγαπητοί συμπολίτισσες και συμπολίτες,

σας καλωσορίζω σήμερα με ιδιαίτερη χαρά στην τέλεση των εγκαινίων του κτιρίου που θα λειτουργεί ως Κέντρο Πολιτιστικών Δράσεων στο παραλιακό μέτωπο του Αγίου Κωνσταντίνου!

Η παλιά και εγκαταλειμμένη αποθήκη του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, που είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του ‘60 με σκοπό την αποθήκευση σιτηρών του Γεωργικού Συνεταιρισμού Αταλάντης, λειτούργησε για 20 περίπου χρόνια και απενεργοποιήθηκε τη δεκαετία του ‘80. Από τότε παρέμεινε ανεκμετάλλευτη, έως ότου περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου μας το 2004 και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο κτίριο που δίνεται προς χρήση σε όλους εσάς από τον Δήμο μας, για την εξυπηρέτηση των κοινωφελών αναγκών σας.

Με τις ενέργειές μας καταφέραμε το 2019 να εντάξουμε το συγκεκριμένο έργο στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» - ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότησή του, με προϋπολογισμό 1.205.000 ευρώ.

Το έργο δημοπρατήθηκε, αφού πραγματοποιήθηκε επικαιροποίηση όλων των μελετών του, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση του φέροντος οργανισμού με μανδύες εκτοξευόμενου σκυροδέματος Gunite με ιδιαίτερη προσοχή από εξειδικευμένο συνεργείο. Η ενίσχυση αφορά σε υποστυλώματα του φέροντος οργανισμού, με αύξηση της διατομής τους με περιέλιξη μανδύα, δοκούς της οροφής με την ίδια μεθοδολογία καθώς και ενίσχυση – επένδυση εσωτερικά της επιφάνειας της πλάκας οροφής, με ενσωμάτωση οπλισμού και εκτοξευόμενο σκυρόδεμα.

Αντικαταστάθηκε η παλιά κάλυψη της οροφής από καρκινογόνα και ιδιαίτερα επικίνδυνα στοιχεία αμιάντου με κεραμοσκεπή, που εξασφαλίζει την υγρομόνωση και θερμομόνωση του κτιρίου.

Επιπρόσθετα, με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών επιτυγχάνεται η ενεργειακή αυτονομία με λειτουργία net metering, εξασφαλίζοντας οικονομία στο κόστος της απαιτούμενης ενέργειας για τη λειτουργία του.

Εν ολίγοις, επιτύχαμε να κατασκευάσουμε ένα κτίριο το οποίο συμμορφώνεται απόλυτα με τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές και εξασφαλίζει 100% τη ζητούμενη στατική επάρκεια των δημόσιων κτιρίων συνάθροισης.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, η σύμβαση υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2021 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2023, εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην συγχαρώ την εξαιρετική κατασκευαστική εταιρεία «ΤΕΔΡΑ», που κατασκεύασε με τέτοιο άρτιο τρόπο το υπέροχο αυτό οικοδόμημα!

Τέλος, για να απαντήσουμε σε ανακρίβειες που διασπείρονται από «καλοθελητές», τους γνωστοποιούμε ότι έπειτα από τις επισημάνσεις του ελεγκτή δόμησης που αφορούσαν «τονίζω» κυρίως σε παλαιότερες πολεοδομικές τακτοποιήσεις του κτιρίου, η Τεχνική μας Υπηρεσία ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά και έχει ήδη εκδοθεί η απαιτούμενη αναθεώρηση της οικοδομικής του άδειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Το κτίριο αυτό θα αποτελεί τοπόσημο  για την περιοχή μας και θα αγκαλιάζει για πολλές δεκαετίες εκδηλώσεις, όχι μόνο δικές μας αλλά και των επόμενων γενεών μας! Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να το αγαπήσουμε σαν να είναι το δικό μας σπίτι! Να του δώσουμε την αξία που του αρμόζει!

Επιλέξαμε το εναρκτήριο λάκτισμα των πολιτισμικών μας δράσεων σ’ αυτόν εδώ τον χώρο να είναι η έκθεση φωτογραφιών των αρχαίων ευρημάτων του Ασκληπιείου του Δαφνούντος. Δεσμευόμαστε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για να λάβει, αυτό το εξαιρετικής σημασίας στο είδος του αρχαίο μνημείο, τη θέση που του αρμόζει στον χάρτη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας!

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας απόψε εδώ, σ’ αυτή τη Γιορτή Πολιτισμού για τον τόπο μας!

Ας είναι η σημερινή μέρα η αφετηρία πολλών ακόμη δράσεων και παρεμβάσεων για την ενίσχυση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!»

Φωτογραφίες

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Επισκεπτών

Πείτε μας τη γνώμη σας

Σχετικά με το Δήμο

Ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού, η γειτνίαση με τα σημαντικά κέντρα ιαματικού τουρισμού λουτρά εκατέρωθεν, η απέραντη θέα του Μαλιακού και της Εύβοιας από τις αμφιθεατρικές θέσεις των ορεινών οικισμών αλλά και η ....

Επικοινωνία

Δήμος Καμένων Βούρλων (Δημοτικές Ενότητες Μώλου, Καμένων Βούρλων, Αγίου Κωνσταντίνου).

Τηλέφωνο: 22353 50000Τ.Κ.: 35008Email: info@mwlos.gr

randomness