Νέα - Ανακοινώσεις / Δελτία Τύπου

Με μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός της επετείου της Μάχης των Βασιλικών

Εικόνα sfetsasp

Share: 

Σάβ, 27/08/2022 - 00:00 έως 23:45

Με μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για την τεράστιας σημασίας Μάχη των Βασιλικών, που συνδιοργάνωσαν η Κοινότητα Ρεγκινίου και ο Δήμος Καμένων Βούρλων, την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022, προς τιμήν της μεγάλης νίκης των Ελλήνων που ακύρωσε την εκστρατεία των Τούρκων στην Πελοπόννησο και επέτρεψε στους Επαναστάτες του Μωριά να συνεχίσουν απρόσκοπτα την πολιορκία της Τριπολιτσάς.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, κ. Ιωάννης Συκιώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Νικόλαος Μπέτσιος, εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας, ο κ. Ιωάννης Νικοπολίδης, εκ μέρους του Ανώτατου Διοικητή Φρουράς και Διοικητή ΚΕΥΠ, ο Συνταγματάρχης Βασίλειος Σταφύλης, ο Διευθυντής του Α.Τ. Καμένων Βούρλων, κ. Απόστολος Στεργιόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ιωάννης Σωσώνης, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Λεωνίδας Πενταλιός και Δημήτριος Κριτσόβας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ρεγκινίου, κ. Αθανάσιος Μπολτέτσος, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.

Το πρωί τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ναό της Παναγίας Ρεγκινίου, τόπου συγκρότησης του πολεμικού συμβουλίου οπλαρχηγών Ανατολικής Ρούμελης.

Ακολούθησε Δοξολογία και Ομιλία από την Αθανασία Νέζη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μάχης και το σήμερα των Βασιλικών.

Έπειτα, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τους:

- Νικόλαο Μπέτσιο, εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου.

- Ιωάννη Συκιώτη, Δήμαρχο Καμένων Βούρλων.

- Αθανάσιο Μπολτέτσο, Πρόεδρο Κοινότητας Ρεγκινίου.

- Ιωάννη Νικοπολίδη, εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας.

- Συνταγματάρχη Βασίλειο Σταφύλη, εκ μέρους του Ανώτατου Διοικητή Φρουράς και Διοικητή ΚΕΥΠ.

- Δημήτριο Υφαντή, εκ μέρους του ΣΑΜΕ Ρεγκίνι.

- Βασιλική Καστανά, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Ρεγκινίου.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, κ. Ιωάννης Συκιώτης, ανέφερε: «Κυρίες και κύριοι, τιμούμε σήμερα τη μεγάλη νίκη των Ελλήνων στα Βασιλικά, που ακύρωσε την εκστρατεία των Τούρκων στην Πελοπόννησο και επέτρεψε στους Επαναστάτες του Μωριά να συνεχίσουν απρόσκοπτα την πολιορκία της Τριπολιτσάς.

Τιμούμε εκείνους που πίστεψαν και υποστήριξαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους μια μάχη, που επηρέασε το μέλλον της Επανάστασης. Τη μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε στην Ανατολική Ρούμελη, στα ιερά τούτα χώματα των Βασιλικών.

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι στην περιοχή που -τα χαράματα της 26ης Αυγούστου 1821- οι δυνάμεις των Κοντοσόπουλου, Καλύβα, Γκούρα, Μπούσγου, Τριανταφυλλίνα, Λάππα και φυσικά του Δυοβουνιώτη επιτέθηκαν στο τουρκικό στράτευμα, το οποίο έτρεψαν σε φυγή πίσω στο Ζητούνι.

«Δεν δύναται χέρι να περιγράψη όσα τους εκάμαμε. Τούτο μόνον σου λέγω όπου τέτοιος πόλεμος δεν είχε γένει από εμάς», έγραψε –μεταξύ άλλων- για τη Μάχη ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στην έκθεση που έστειλε στον Δημήτριο Υψηλάντη.

Κυρίες και κύριοι, θεωρώ χρέος και ιερή υποχρέωσή μας να μάθουμε και να διδάξουμε στα παιδιά μας την ιστορία. Να τους μεταλαμπαδευτεί η δύναμη που εκπορεύεται από το χτες, ώστε να γίνει ο οδηγός τους για το αύριο.

Οι ήρωές μας αξίζουν κάθε τιμής γιατί μας προσέφεραν μια λεύτερη γη. Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε τα πανανθρώπινα ιδανικά τους, να τα υπερασπιστούμε και να τα κάνουμε πράξη με τις επιλογές μας.

Πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να αγαπήσουμε ό,τι σχετίζεται με την πατρίδα. Σήμερα που δοκιμάζονται τα ιδανικά. Πρέπει να αγαπήσουμε τη γλώσσα μας, την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας, τις αξίες εκείνες που κράτησαν όρθιο το Έθνος μας σε δύσκολους καιρούς.

Οι ήρωες του χτες μάς βλέπουν από ψηλά και είναι χρέος μας να τους δικαιώσουμε. Την ομοψυχία που έδειξαν οφείλουμε να διατηρήσουμε κι εμείς, ώστε να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή προσπάθεια που όλοι μαζί έχουμε ξεκινήσει.

Τιμή και δόξα στους ήρωες της Μάχης των Βασιλικών!»

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι παρόντες έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθησε κέρασμα στους παρευρισκομένους στο Κοινοτικό Κατάστημα.

Το βράδυ έλαβε χώρα μουσικοχορευτική εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική στην πλατεία Ρεγκινίου.

Φωτογραφίες

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Επισκεπτών

Πείτε μας τη γνώμη σας

Σχετικά με το Δήμο

Ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού, η γειτνίαση με τα σημαντικά κέντρα ιαματικού τουρισμού λουτρά εκατέρωθεν, η απέραντη θέα του Μαλιακού και της Εύβοιας από τις αμφιθεατρικές θέσεις των ορεινών οικισμών αλλά και η ....

Επικοινωνία

Δήμος Καμένων Βούρλων (Δημοτικές Ενότητες Μώλου, Καμένων Βούρλων, Αγίου Κωνσταντίνου).

Τηλέφωνο: 22353 50000Τ.Κ.: 35008Email: info@mwlos.gr